Eerste Urker bedrijven geselecteerd voor kavels Port of Urk

Gemeente Urk heeft het eerste deel van deelgebied 1.1A van bedrijventerrein Port of Urk toegewezen aan Urker bedrijven. Combinatie Rederij de Boer en Osprey Group (circa 20.000 m²) en Blom Transport (circa 4000 m²) zijn de gelukkigen. Rederij de Boer is van plan om op het perceel visserijbenodigdheden te onderhouden en op te slaan. Osprey Group gaat op dezelfde plek vis verwerken. Het andere perceel is toegewezen aan Blom Transport Urk. Zij gaan vanaf hun kavel transport- en logistieke werkzaamheden uitvoeren. 

De selectiebeslissing is inmiddels gedeeld met de inschrijvers op de kavels. De vervolgprocedure wordt volgens planning van het ‘Protocol Gronduitgifte Port of Urk, Deelgebied 1.1A’ afgehandeld. De definitieve kavelverdeling vindt op een later moment plaats. De komende maanden gaan de toegewezen inschrijvers aan de slag om de financiering, ontwerp en vergunningen rond te krijgen. Als dat lukt, kunnen in oktober 2023 de koopovereenkomsten getekend worden.

 

Eerste ervaring met nieuw uitgifteproces

Alle ondernemers van Urk, maar ook daarbuiten, konden zich inschrijven op deelgebied 1.1A. Op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria zijn de inschrijvingen beoordeeld. Wethouder Nathanaël Middelkoop is blij met de uitkomst van de eerste inschrijfperiode: “We volgen een andere procedure dan tot nu toe gebruikelijk was. Even wennen, maar we hebben twee ambitieuze Urker bedrijven blij kunnen maken met een kavel op Port of Urk. Deze twee bedrijven geven Port of Urk een vliegende start. Het geeft bovendien vertrouwen voor de toekomst van onze lokale economie dat het gaat om een traditioneel visserijbedrijf dat al generaties lang de zee bevaart en een relatief jong transportbedrijf dat hard aan het groeien is.”

 

Meer ruimte voor groei

De verwachting is dat de resterende gronden in deelgebied 1.1A op basis van de al ingediende inschrijvingen ook nog dit jaar toegewezen kunnen worden. De inschrijfperiode voor het tweede deelgebied, 1.1C, sluit op 6 april 2023. Dan volgt een aantal weken van beoordeling en toewijzing. De gemeente verwacht richting het einde van het jaar meer bedrijfsgrond op de markt te brengen, ook kleinere kavels vanaf 1000 m². En niet alleen op Port of Urk, maar ook een aantal kavels in de overgangszone van de Zeeheldenwijk, waarvan de uitgifte waarschijnlijk na de zomer start. Op dit moment loopt ook de uitgifte van drie kantoorkavels aan Het Spijk op bedrijventerrein Zwolsehoek. Inschrijven op die kavels kan tot en met 21 april 2023.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief