Gemeente Urk wijst kavel Port of Urk toe aan Americold Urk

Het College van B&W van de gemeente Urk heeft kavel 1.1C van Port of Urk toegewezen aan Americold Urk. Americold Urk is een opslag- en overslagbedrijf van diepgevroren producten. De kavel van 31.000 m² biedt de uitbreidingsruimte die het bedrijf nodig heeft. De volgende stap is het tekenen van de reserverings- en koopovereenkomst en het indienen van een omgevingsvergunning. Dat hoopt het bedrijf nog dit jaar af te ronden.

Broodnodige uitbreiding

Americold Urk barst op zijn huidige locatie aan de Abbert uit zijn voegen. Sinds 2001 heeft het bedrijf op deze plek zeven uitbreidingen gedaan. Voor verdere uitbreiding is geen ruimte meer. Gerrit Brands, general manager van Americold Urk, is blij met de kansen die Port of Urk biedt: “Het bedrijfsleven van Urk is hard op zoek naar een plek om te groeien. Het is fantastisch dat Port of Urk nu zo ver is dat we daar binnenkort aan de slag kunnen. Ook denk ik dat Port of Urk de maritieme maakindustrie van Urk nog beter op de kaart kan zetten.” Wethouder Middelkoop ziet dat Americold Urk goed aansluit bij het nieuwe bedrijventerrein: “De focus van Port of Urk ligt op de maritieme en visverwerkende sectoren. Dat een koel- en vriesbedrijf van deze omvang de stap naar Port of Urk wil maken, is een bevestiging dat we op de goede weg zijn om het bedrijfsleven van Urk een stap verder brengen.”

Belangrijke partij voor Energienet Urk

Americold Urk wordt een belangrijke partij voor de energievoorziening van Urk. Het bedrijf produceert veel restwarmte die vrijkomt bij het vriezen. Via Energienet Urk kan deze restwarmte ingezet worden om een groot deel van de woningen van de Zeeheldenwijk te verwarmen. Gerrit Brands ziet ook voordelen voor zijn bedrijf: “Het Energienet kan ons helpen efficiënter te werken. Vooral in de zomer. Omdat we via het Energienet gegarandeerd koude teruggeleverd krijgen, hebben we minder energie nodig om onze vriesmachines te laten draaien. Energienet Urk past perfect bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Americold. Onze specialist op het gebied van koeltechniek geeft aan dat het een gemiste kans is als we als Americold Urk niet deelnemen aan het Energienet.”

De gemeenteraad van Urk besluit op 4 juli 2024 of het Energienet definitief groen licht krijgt.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief